Ryg

Omkring 70 % af befolkningen vil opleve at få en eller flere episoder af lænderygsmerter i løbet af livet. Altså er rygsmerter meget almindelige. Rygsmerter kan forårsages af mange forskellige grunde, og smerteintensiteten varierer også meget fra person til person.

Hvis du har hold i ryggen eller har længerevarende episoder af rygsmerter, er det vigtigt, at opretholde et normalt højt aktivitetsniveau. Hold dig i gang i løbet af dagen og undgå at sidde eller ligge ned for længe ad gangen. Forskning viser, at fysisk træning har en signifikant effekt på at nedsætte sygefraværet. Samtidig viser forskning, at træning giver betydelig færre rygsmerter.

De mest almindelige problematikker i ryggen:

Rygsmerter:

Årsagen til smerter kan skyldes spændt muskulatur, bindevæv eller begrænset ledbevægelighed, men det kan også skyldes en prolaps eller slidtages i ryggen.

Rygsmerterne kan fx forårsages af vores måde at arbejde på, måden vi lever på, vores alder og meget mere.

Med udgangspunkt i dig og din problematik undersøger vi dig, og sammen tilrettelægger vi et behandlingsforløb, som passer til dig. Ofte kombinerer vi træning, øvelser og manuelbehandling.

Herunder kan du læse mere uddybende om udvalgte diagnoser, som er meget hyppige årsager til rygproblematikker, så som diskusprolaps, spondyl-artrose og spondylose. 

Diskusprolaps:

Mellem ryghvirvlerne ligger der en diskusskive. Diskusskiven er en bruskskive med en gelélignenden kerne. Diskusskivens formål er at stødabsorbere når vi bevæger os.

Skader eller slitage kan opstå som følge af dårlig holdning og bevægemønster. Det kan medføre, at der i Diskusskiven opstår små sprækker, hvilket kan skabe et tryk på de omkringliggende nerver i rygsøjlen. Trykket på en eller flere nerver kan forårsage smerter til det område i kroppen, hvor nerverne forløber til, fx ud i det ene ben.

I langt de fleste tilfælde kan konservativ behandling afhjælpe symptomerne, altså behandling uden operation. I disse situationer kan øvelser, manuel behandling og el-terapi være effektive behandlingsformer. En af de meget kendte behandlingskoncepter til diskusprolapser er Mckenzie (MDT). Klinikkens fysioterapeuter er uddannet inden for dette behandlingskoncept, planlægning af genoptræning efter diskusproblematikker, samt anden relevant efteruddannelse i forbindelse med rygproblematikker.  

Spondylose og spondyl-artrose:

Spondylose er slidtageforandringer i ryggens diskusskiver og spondyl-artrose er slidgigt i facetleddene (de små led mellem ryggens hvirvler). Forandringerne ses ofte både i selve diskusskiverne, ryggens facetled og i ledbåndene mellem ryghvirvlerne. Diskusskiverne, der fungerer som ryggens støddæmpere, mister med alderen mere og mere af deres elasticitet. Diskusskivernes elasticitet er afgørende for kvaliteten af diskusskivernes støddæmpende funktion. Forandringer i elasticiteten i diskusskiverne stiller højere belastningsmæssige krav til ledbånd og på sigt også selve ryghvirvlerne (knoglerne). På samme måde som i andre af kroppens led vil der opstå forkalkninger mellem ryggens led på grund af øget belastning forårsaget af dårligere støddæmpning.

Dette medfører nedsat bevægelighed og styrke i ryggen over tid og mange oplever smerter i forbindelse hermed.

For at afhjælpe eller lindre smerterne er træning nødvendig. I nogle tilfælde giver det også god mening at kombinere et træningsforløb med manuel behandling. Planlægningen af forløbet tager udgangspunkt i dig, derfor starter vi altid med en individuel konsultation, hvor vi undersøger dig før vi kan vejlede dig med et personligt træningsprogram.

 

Ring og book tid, så vi sammen kan finde den bedste løsning for dig.